Seramik Hamuru Nasıl Yapılır?
Seramik hamuru, evlerimizi süslemede bizlere yardımcı olan küçük heykellerin, bibloların ve daha pek çok şeyin yapımında kullanılmaktadır. Seramik hamurunun birden farklı yapılış çeşitleri vardır. Bunlardan bazılarını sizlere anlatacağım.
Seramik hamuru tarifi
Seramik hamurunu hazırlamak için gerekli malzemeler 3 veya 4 fincan dolusu tutkal, 1 ya da 2 bardak su, bir tatlı kaşığı dolusu krem (her hangi bir krem olabilir) eğer elinizde krem yoksa sıvı yağda kullanabilirsiniz. 1 tatlı kaşığı vazelin ya da tercihe göre gliserin, 1 fincan dolusu mısır nişastası.
Malzemeleri temin ettikten sonra tüm malzemeler hazırlanır ve bir tencerenin içerisine tüm sıvı maddeler bir araya getirilir. Orta ateşteki ocağın üzerine koyularak karışım pürüssüz olana kadar iyice karıştırılır. Pürüssüz bir karışım elde edildikten sonra karışıma nişasta da dahil edilir ve karıştırma sürdürülür. Bu sırada karışımın dokusunun değişip değişmediğini gözlemleyin. Bir süre sonra dokusunun değiştiğini göreceksiniz. Bu değişme sırasıyla sıvı peynir, patates püresi şeklinde olacaktır. Hamurunuz tencerenin kenarlarından tamamen ayrılıp ortada toplandığında seramik hamur kullanıma hazır hale gelmiş demektir.
Bu aşamadan sonra yapmanız gereken temiz bir mutfak havlusuyla hamuru tezgaha almak olacaktır. Havlunun ıslak olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Havlunun ısındığı anlaşıldığında tekrar suda yıkayarak el ısıya dayanamayacak hale gelene kadar yoğurmaya devam edilir. Daha sonra daha önceden hazırlanmış olan mısır nişastasından avuca dökerek yoğurma işlemine devam edilir. Yukarıda anlatılan işlemleri eksiksiz yaptığınızda hamur yumru şeklini alacak. Seramik hamuru için verilen malzemeler yaklaşık olarak bir portakal büyüklüğündeki hamur için verilen malzemelerdir. Hazır olan hamur yaklaşık 5 dakika kadar dinlendirilerek yumuşaması sağlanır.
Hamuru saklamak için bir torba ya da plastik bir kap tercih etmeniz doğru olacaktır. Seramik hamurunu hazırlamak için kullandığınız tencere kullanmadığınız tencerelerinizden biri olmalıdır. Hamur teflon yüzeylere çabuk yapışacaktır. Bu nedenle teflon barındıran tencerelerde yapılmaması önerilir. Seramik hamuru açacağınız havlu sadece nemli olmalıdır. Islak ve nemli arasındaki farka dikkat etmeniz gerekmektedir. Eğer fazla ıslak bir havluda seramik hamurunuzu açmaya kalkarsanız havludaki fazla su hamura karışır. Bu durum da hamurun istenen sonucu vermemesini sağlar. Hamur havludan çıkarıldıktan sonra açacağınız yüzeyde kesinlikle mısır nişastası serpilmiş olmalıdır.